دانشجویان و محققان برای اهداف متنوعی، سعی دارند حاصل تحقیقات خود را به صورت یک مقاله به نگارش در آورند. این اهداف میتواند شامل مطرح شدن نام نویسنده تحقیق در جوامع علمی برای کسب شاخصهای ارزیابی بالا و یا داشتن رزومه کاری مناسب، گسترش دانش به دست آورده در جامعه علمی برای بالا بردن سطح سواد جامعه مذکور، گسترش نتایج تحقیقات توسط محققان دیگر، مورد استفاده قرار گرفتن نتایج علمی توسط محققان برای کارهای تئوری و یا توسط افراد عادی برای استفاده در عمل و غیره باشد. مقالات علمی منتشر شده در حالت کلی به دو نوع مقالات علمی پژوهشی و مقالات علمی ترویجی تقسیم بندی میشوند. همانطور که در مطالب پیشین اشاره کردیم مقالات علمی پژوهشی در مقایسه با مقالات علمی ترویجی که تنها نتایج بررسی شده توسط مقالات دیگر را جمع آوری میکنند، دارای یک نوع از نو آوری در موضوع انتخاب شده، روش تحقیق انجام گرفته شده و یا هر مورد دیگری هستند. ساحتار مقاله علمی پژوهشی نیز تا حدودی با ساختار سایر مقالات متفاوت است و ما در این مطلب قصد داریم به تعریف مختصری از مقاله علمی پژوهشی و سپس توضیح ساختار مقاله علمی پژوهشی بپردازیم.
مقاله علمی پژوهشی چیست؟
مقاله علمی پژوهشی همان طور که قبلاً اشاره کردیم، به مقالهای گویند که در نگارش آن به جای پرداختن به نتایج تحقیقات پیشین در زمینه تحقیقاتی، به داشتن یک ایده نو، روش تحقیق نو و یا هرگونه نوآوری نسبت به تحقیقات پیش پرداخته شده باشد. در واقع مقاله پژوهشی به مقاله بیس یا پایهای گفته میشود که برای نگارش آن از دادههای خامی که خود محقق آنها را به دست آورده است، استفاده شده باشد. مقاله علمی پژوهشی بر روی تجزیه و تحلیل و همچنین تفسیر این دادهها شکل گرفته است و روی تجزیه اطلاعات کسب شده از تحقیقات پیشین تمرکزی ندارد.
مقاله علمی پژوهشی به رفع یک مشکل خاص اختصاص داده میشود که قبلاً درباره آن راه حلی ارائه نشده است و یا راه حلهای ارائه داده شده شک برانگیز هستند. مقالات علمی پژوهشی اغلب دارای المانهای تحقیقاتی به خصوصی هستند.
نویسنده مقاله علمی پژوهشی بایستی یک موضوع یا مسئله حل نشدهای از جامعه علمی را انتخاب کند و طبق دادههایی که خود آنها را کسب کرده است، و یا طبق روش جدیدی که خود آن را ابداع کرده است، به انجام تحقیقات و نتیجه گیری از تحقیقات بپردازد.
ساختار مقاله علمی پژوهشی به چه شکلی است؟
همان طور که اشاره شد ساختار مقاله علمی پژوهشی برای مجلات مختلف دارای یک استایل استاندارد از پیش تعیین شده است که محققان و نویسندگان مقالات برای گرفتن پذیرش از مجلات معتبر بایستی استایل معرفی شده را رعایت کنند. ممکن است جزئیات استایل معرفی شده برای مجلات مختلف دارای اندکی تفاوت باشد که در سایت مجله مذکور قابل مشاهده خواهد بود.
-
معرفی
معرفی بایستی شامل عنوان مقاله شما باشد به نحوی که به طور کامل مقصود شما را انتقال دهد. در این قسمت ممکن است علت انتخاب چنین موضوعی و یا توضیح سادهای از میزان اهمیت موضوع برای مخاطب ارائه دهید. همچنین شما باید کاربرد موضوع در دنیای واقعی را نیز توضیح دهید. به طور معمول قسمت معرفی بایستی بتواند توجه مخاطبان را به موضوعات اصلی که در ادامه ارائه خواهند شد، جلب کند. این قست شامل مطالب زیر خواهد بود:
- بیان مسئله و مشکل اصلی
- توضیح عبارات موجود در مقاله
- فرمت تئوری
- روش تحقیق شامل: نوع تحقیقات انجام گرفته، پرسش نامهها و ابزار به کار رفته در تحقیق
- فرضیات تحقیق
- سوالات تحقیق
- مرور ادبیات مرتبط
- حوزه تخصصی و محدودیتهای تحقیق
- اهمیت موضوع مورد مطالعه
-
متن اصلی مقاله علمی پژوهشی:
متن اصلی مقاله جایی است که شما تمام مباحثی که مقاله شما آنها را پوشش داده است، ارائه خواهید کرد. به یاد داشته باشید این قسمت را مستحکم شروع کنید که در ادامه با توضیحات قویتری بتوانید گفتههای خود را به اثبات برسانید و موضوع خود را پایان دهید. به عنوان مثال این بخش برای موضوع “مطالعهای در رابطه با فاکتورهایی که تغذیه کودکان را توسط مادران تحت تاثیر قرار میدهد” شامل موارد زیر میشود:
پیش زمینه تحقیق شامل:
- مزایای شیر دادن
- پیشنهاد دهندگان
- کد بین المللی بازاریابی تامین کنندگان شیر نوزاد
- ابتکار عمل بیمارستانهای کودکان
- موقعیت ملی
- کد شیر نوزاد
- موقعیت مکانی
ارائه و آنالیز دادهها شامل:
- تغذیه ترکیبی
- تستهای هم بستگی
- اطلاعات مادر نوزاد
- اطلاعاتی در رابطه با نوزاد موزد مطالعه
- اطلاعاتی از تغذیه فعلی کودک
- اطلاعاتی از تغذیه گذشته کودک
-
نتیجه گیری مقاله علمی پژوهشی:
این قسمت محلی است که شما خلاصهای از مطالبی را که از این تحقیقات نتیجه گرفتهاید، برای خواننده انتقال میدهید. در این قسمت علت نتیجه گیریهای حاصل شده را با توجه به اهمیت موضوع که در قسمت مقدمه اعلام کردهاید اعلام کنید. این بخش شامل موارد زیر خواهد شد:
- اطلاعات به دست آمده
- نتایج حاصل شده از اطلاعات به دست آمده
- آنالیز نتایج به دست آمده
- پیشنهاد برای محققان آینده
باسلام
موفق و موید باشید
چه توضیح بد و ناقصی
دوست خوب منتقدمون
خیلی ممنون که نظرتون را نوشتید.
میشه لطفاً در صورت امکان بیشتر توضیح بدهید. چرا این نوشته نظر شما را نتونسته جلب کنه؟ این نوشته باید چه ویژگیهایی داشت تا به عنوان یک مقاله عالی از دید شما شناخته میشد؟
سپاس