مجلات مختلف علمی مقالات علمی را در سطوح علمی و کیفیتهای مختلفی به چاپ میرسانند. چاپ کردن مقاله در مجلات علمی معتبر نکته برجستهای در رزومه هر شخص به حساب میآید؛ به همین دلیل محققان همواره سعی دارند مقالات خود را در بهترین مجلات با ارزش بالای علمی به چاپ برسانند و در رزومه کاری و تحصیلی خود از آن یاد کنند. از سوی دیگر در استفاده از نتایج و دادههای یک مقاله به همان میزان که مجله منتشر کننده آن دارای ارزش علمی بالایی باشد، صحت و دقت مطالب منتشر شده به میزان قابل توجهی بالاتر خواهد بود و میتوانیم از آنها با اطمینان بیشتری بهره ببریم. حال سوال اینجا است که چگونه میتوانیم از ارزش علمی یک مقاله یا مجله اطلاع پیدا کنیم؟ محققان شاخصهای مختلفی برای سنجش و ارزیابی نوشتههای علمی و ژورنالها معرفی کردهاند که به هر میزان که هر شاخص عدد بالاتری نشان دهد، نشان از اعتبار بیشتر مجله مد نظر دارد. با این حال در استفاده از این شاخصها بایستی از اعتبار خود شاخص و میزان قابل استناد بودن آن اطلاع حاصل کنیم و فاکتورهای استانداردی را در مقایسه به کار گیریم. از جمله معیارها و فاکتورهای استناندارد میتوان به sjr مجله و مقالات اشاره کرد که در این مطلب قصد داریم به تعریف این شاخص و دلیل معتبر بودن آن بپردازیم.
sjr مجله چیست و چه کاربردی دارد؟
شاخص اس جی آر یا همان SCIMago Journal Rank، در سالهای اخیر توسط نظام رتبهبندی سایمگو معرفی شد و در رتبهبندی مربوط به اس جی آر، با محاسبات خاصی مجلات را بر اساس تعداد استنادات وارد بر مقالات آنها رتبهبندی کردند (برای آگاهی از نحوه دقیق محاسبات این شاخص میتوانید روی این آدرس کلیک کنید). با توجه به دلایلی که در ادامه خدمت شما ارائه خواهد شد، این شاخص با وجود داشتن سابقه کم نسبت به شاخصهای دیگر مورد توجه و استقبال خاصی توسط محققان و دانشجویان قرار گرفت. محققان با در دسترس داشتن این شاخص به راحتی میتوانند مجلات مختلف را از نظر کیفیت علمی با یکدیگر مقایسه کنند.
همچنین با تقسیم این شاخص بر تعداد کل مقالات مورد استناد واقع شده مجله، sjr مقالههای مجله مذکور به طور میانگین به دست میآید و محققان میتوانند بدون در نظر داشتن سایر مقالات مجله، دو مقاله مد نظر خود را با یکدیگر مقایسه کنند.
دلیل معتبر بودن sjr مجله نسبت به سایر شاخصها چیست؟
شاخصهایی که تا قبل از معرفی sjr موجود بودند، به استنادات مختلف مقاله از منظر اعتبار استناد توجهی نداشتند. به این معنی که به عنوان مثال در محاسبه شاخص ایمپکت فاکتور، تعداد استنادات وارد شده بر مجله از هر مقالهای دارای وزن یکسانی بودند و نویسندگان و ناشران مجلات با اعتبار کم، میتوانستند با استناد مقالات به یکدیگر (خوداستنادی)، میزان ایمپکت فاکتور خود را به طور گمراه کنندهای بالا ببرند.
با معرفی شاخص sjr، محققان تصمیم گرفتند برای استنادهای مقالات از سمت مجلات و مقالات معتبرتر، امتیاز بیشتری قائل شوند و مشکل مذکور را رفع نمایند. به این ترتیب در محاسبه sjr مجله استناد از مقالاتی که مجلات منتشر کننده آنها دارای sjr بیتشری باشد، امتیاز بیشتری را در رتبهبندی نصیب خود میکنند.
همچنین این شاخص به دلیل این که به صورت سالانه و تنها توسط سایت معتبر سایمگو محاسبه میشود، قابل دستکاری نیست و از اعتبار بالایی برخوردار است (نظام رتبهبندی سایمگو سالانه این شاخص را برای مجلات مختلف محاسبه میکند و برای محاسبه شاخص اس جی آر برای یک سال مشخص، تعداد استنادات به مقالات مجله را در دو سال اخیر (بدون در نظر گرفتن سال محاسبه)، مورد توجه قرار میدهد).
چگونه میتوانیم به sjr مجله دسترسی داشته باشیم؟
راههای گوناگونی برای دسترسی به sjr مجله در دسترس است ولی از جمله آسانترین روشها برای دسترسی به این شاخص مراجعه به سایت ژورنال هاب است. به این ترتیب که شماره ISSN مجله یا همان ژورنال مد نظر خود را پیدا میکنید (این شماره اغلب در صفحات اول مقالات منتشر شده در مجله مذکور و در کنار نام مجله آورده میشود)، با وارد کردن این شماره در کادر موجود در صفحه اصلی سایت و جست و جوی عبارت وارد شده، میتوانید یه شاخصهای مختلف مجله از جمله اس جی آر دسترسی پیدا کنید. در ادامه برای نمونه شماره ISSN مربوط به مجله Optics and Laser Technology با شماره ISSN 0030-3992، جست و جو شده است و نتایج در اختیار شما قرار میگیرد:
همچنین در همین صفحه میتوانید به تغییرات این شاخص برای هر مجله در طول چند سال اخیر دسترسی داشته باشید:
توجه: در صورتی که به هر دلیلی به شماره ISSN مجله مد نظر دسترسی نداشتید، میتوانید با جست و جو در بخش معرفی مجلات در سایت ژورنال هاب نام مجله مد نظر خود را بیابید و اطلاعات آن را استخراج کنید.
با سلام . کریمی هستم دانشجوی دکتری .من هرچه قدر تلاش کردم از ظریق assn به مجلات مورد نظر برسم از طریق سایت شما امکان پذیر نبود وحتی می خواستم در سایت عضو بشوم هم این امکان وجود نداشت چرا ؟