رفرنس نویسی به روش ونکوور

رفرنس نویسی روش‌های مختلفی دارد که در هر مقاله یا پایان‌نامه باید با توجه به راهنمای رفرنس نویسی مجله مد نطر برای چاپ و یا محل تحصیل دانشجو، روش رفرنس نویسی را انتخاب کرد. در صورتی که بدون توجه به راهنمای دانشگاه یا مجله، روش اشتباهی را برای رفرنس نویسی انتخاب کرده باشید، ممکن است باعث شود تا از امتیاز نهایی مقاله یا پایان‌نامه شما کاسته شود و شانس پذیرش آن کاهش یابد. در اینجا قصد داریم شما را با رفرنس نویسی به روش ونکوور آشنا کنیم. رفرنس نویس انواع مختلفی دارد که در ادامه به چند مورد از آنها اشاره می‌کنیم:

۱. رفرنس نویسی به روش ونکوور

۲. رفرنس نویسی به روش apa

۳. رفرنس نویسی به روش شیکاگو

۴. رفرنس نویسی به روش هاروارد

در صورتی که دانشگاه شما به روش خاصی از رفرنس نویسی اشاره نکرده باشد، بهتر است از روش هاروارد استفاده کنید. روش هاروارد علاوه بر آسانی استفاده، راهنماهای استفاده فراوانی دارد.

رفرنس نویسی به روش ونکوور چگونه است؟

در این روش که نوعی از روش‌های شماره‌نویسی برای رفرنس دهی است، هر قسمت از متن شما بایستی دارای عدد منحصر به فردی باشد که به منظور استناد به منبع در متن درج شده است. در صورتی که در نوشته خود به یک منبع بیش از یک بار استناد کرده‌اید، عدد اختصاص داده شده به تمام متون برگرفته از یک منبع یکسان بایستی یکسان باشند. می‌توانید اعداد را داخل کروشه قرار دهید و یا بالانویس کنید.

استناد به بیش از یک منبع

در رفرنس نویسی به روش ونکوور در صورتی که شما می‌خواهید در یک جمله به بیش از یک منبع استناد کنید، اگر اعداد استناد شما به صورت متوالی هستند می‌بایست اعداد را با خط فاصله از هم سوا کنید؛ در صورتی که اعداد استناد متوالی نباشند، برای سوا کردن اعداد باید از ویرگول یا کاما استفاده کرد.

به عنوان مثال در صورتی که شما قصد استناد به منابع با شماره‌های ۶، ۷، ۸، ۹، ۱۳ و ۱۵ را دارید، می‌توانید این اعداد را به صورت زیر نمایش دهید:

 [13,15,6-9]

 

در رفرنس نویسی به روش ونکوور در صورت استناد به چند منبع باید به هرکدام از آنها عدد خاصی اختصاص دهیم.
در رفرنس نویسی به روش ونکوور در صورت استناد به چند منبع باید به هرکدام از آنها عدد خاصی اختصاص دهیم.

نوشتن نام نویسنده در داخل متن

در صورتی که می‌خواهید در داخل متن به نام نویسنده اشاره کنید، باید حتما به عدد استنادی منبع مربوطه نیز اشاره کنید.

اشاره به نام بیش از یک نویسنده در داخل متن

در صورتی که شما به منبعی با بیش از یک نویسنده استناد کرده‌اید و قصد دارید نام نویسنده را نیز در داخل متن جای دهید، بایستی به نام یک نویسنده اشاره کنید و دیگران را با عبارت “و همکاران” یاد کنید.

استناد به چند منبع با نویسنده مشترک

در صورتی که در داخل متن خود به کارهای مختلف یک نویسنده استناد کرده‌اید، عدد اختصاص داده شده به عنوان استناد برای هر منبع یا مقاله در رفرنس نویسی به روش ونکوور بایستی متفاوت باشد.

عدد اختصاص داده شده به عنوان استناد برای هر منبع یا مقاله در رفرنس نویسی به روش ونکوور بایستی متفاوت باشد.
عدد اختصاص داده شده به عنوان استناد برای هر منبع یا مقاله در رفرنس نویسی به روش ونکوور بایستی متفاوت باشد.

استناد به فصولی که توسط نویسنده‌های مختلف نگارش شده‌اند

ممکن است برخی از فصول یک کتاب توسط نویسنده‌های مختلفی به نگارش درآمده باشد؛ در صورتی که می‌خواهید به متنی از یک فصل خاص در داخل آن کتاب استناد دهید، بایستی در نوشتن رفرنس به نام نویسنده آن فصل از کتاب اشاره کنید و نه ویرایشگر کتاب.

منابع دست دوم

منابع دست دوم به منابعی اطلاق می‌شود که خود از منابع دیگری استناد کرده‌اند و متن اصلی در دسترس نیست. در این حالت در صورتی که می‌خواهید به چنین منبعی ارجاع دهید، بایستی به نام نویسنده متن اصلی و نام شخصی که از این متن استفاده کرده است، اشاره کنید.

استناد به عین متن از یک نوشته

در صورتی که شما می‌خواهید عین جملات استفاده شده در یک کتاب یا مقاله را در تحقیق خود بگنجانید، بایستی مراحل زیر را انجام دهید:

  • در استفاده از عین یک متن حتما از علامت گیومه استفاده کنید.
  • استفاده از عین متن به جز موارد بسیار معدود در داخل متن مجاز نیست. در صورتی که بخواهیم کل متن را به عنوان نقل قول مستقیم در داخل نوشته خود استفاده کنیم، به احتمال قوی از این کار به عنوان سرقت علمی یاد خواهد شد.

استناد به یک تصویر، توضیح، جدول، نمودار و عکس:

در صورت استفاده از تصویر، توضیحات خاص، جداول، نمودارها و یا عکس‌هایی از یک منبع، علاوه بر رفرنس نویسی به روش ونکوور که برای سایر منابع از آن استفاده می‌شود، بایستی در داخل متن نیز به منابع آنها استناد داده شده باشد.

استناد به منابع چند رسانه‌ای:

در صورتی که نیاز دارید به یک منبع چند رسانه‌ای استناد دهید، شما باید به نام برنامه تلویزیونی یا نام ویدئو به عنوان نویسنده اشاره کنید. همچنین در صورتی که ویدئو در وبسایت خاصی همچون آپارات و یا یوتیوب آپلود شده باشد، باید به نام شخص آپلود کننده نیز اشاره کنید.

استناد به یک مصاحبه و یا مکاتبه شخصی

در صورت استناد به یک مصاحبه، به نام مصاحبه‌گر به عنوان نویسنده اشاره کنید.

4 دیدگاه دربارهٔ «رفرنس نویسی به روش ونکوور»

    1. گروه نویسندگان

      دوست عزیز
      خیلی خوشحال شدیم که این نوشته برای شما مفید بود و از شما خیلی ممنون هستیم که نظرات خودتان را با ما به اشتراک می‌گذارید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *